Scoliose

Wat is een scoliose?

Een scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom vanaf vanachter de wervelkolom gezien. Wanneer er 1 bocht in de wervelkolom zit spreken we van een C-vormige scoliose. Echter de wervelkolom kan ook 2 bochten bevatten, dit noemt met een S-vormige scoliose. Een scoliose kan verschillende oorzaken hebben. Een korter been, een aangeboren afwijking of een spontane standsafwijking van de wervelkolom zijn een aantal mogelijke oorzaken. Het gaat dan om een structurele of niet-structurele scoliose. We spreken van een officiële scoliose wanneer de hoek van de bocht groter is dan 12 graden.

Een scoliose kan ook gepaard gaan met een rotatie van een aantal wervels in de wervelkolom. Dit is te zien doordat de wervelkolom een bult lijkt te bezitten. Dit komt doordat de ribben, die aan de wervelkolom vastzitten, naar de oppervlakte gedraaid staan. Dit noemt men een Gibbus.

Wat voor klachten komen voor bij een scoliose?

Veel gehoorde klachten in de praktijk zijn pijn aan de lage rug, tussen de schouderbladen of pijn ter hoogte van de ribben. Wanneer een korter been de oorzaak is dan komt het bekken scheef te staan. Wanneer het bekken scheef staat beginnen de onderste wervels ook scheef. Om niet volledig uit balans te raken zullen de daar bovenop liggen wervels proberen dit te corrigeren. Door deze scheefstand ontstaat er een verstoorde druk op alle structuren met mogelijk pijn.

Behandeling van de scoliose

Wanneer een korter been de oorzaak is van een scoliose is deze goed te verhelpen door een hakverhoging te laten plaatsen. Echter is het wel van belang dat het goed wordt opgemeten, om het bekken, de basis van de wervelkolom, rechter te zetten.
Lees hier meer over beenlengteverschil.

Wanneer er een aangeboren afwijking ten grondslag ligt aan de scoliose is deze lastig om te verhelpen. Er is waarschijnlijk in de aanleg iets mis gegaan waardoor wervels bijvoorbeeld niet volledig worden ontwikkeld. In veel gevallen is de oorzaak van de scoliose echter onbekend. Het kan dan ook lastig zijn om deze zo goed mogelijk te behandelen. Wanneer de scoliose dusdanig is dat de kwaliteit van de wervelkolom in het geding is dan kan worden overgaan tot een operatie. Dit om de wervelkolom recht te zetten.

Heeft u Scoliose en ondervindt u hier veel hinder van? Kom dan eens bij ons langs voor een behandeling door één van onze deskundige experts.

Maak een afspraak