Podotherapie

De podotherapie is een therapie die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De podotherapie werkt volgens de methode van de biomechanica.

Lees meer

Wat is een podotherapeut?

Een podotherapeut is een HBO-geschoolde therapeut met een wet BIG geregistreerde titel. De podotherapeut is naast het onderzoeken en aanmeten van steunzolen bevoegd om voorbehouden handelingen te mogen verrichten. Dit houdt in dat de podotherapeut instrumentele technieken mag en kan toepassen. Een podoloog of podoposturaal therapeut mag dit niet. 

De therapeuten binnen Podocentrum Alkmaar zijn van huis uit allemaal fysiotherapeut. Hierbij wordt de kennis en ervaring ingezet om de voet- en houdingsgerelateerde klachten te kunnen behandelen. 

Het onderzoek houdt dan ook in dat niet alleen naar de voeten gekeken wordt, maar ook naar de totale lichaamshouding. Dit houdt in dat in principe iedereen in ondergoed op een podobaroscoop (glasplaat) komt te staan om de totale lichaamshouding te onderzoeken. Immers heeft een verandering van de voetstand invloed op de stand van de knieën, de heupen, het bekken en de rug. 

Klachtenbeeld

Binnen Podocentrum Alkmaar worden dus niet alleen voetklachten behandelt, maar ook klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Veel voorkomende klachten die wij in de praktijk behandelen zijn uitgewerkt. Zie het kopje veel voorkomende klachten in de zoekbalk bovenaan de website. 

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak bij Podocentrum Alkmaar kunt u onderstaand contactformulier invullen. Dan zal er contact met u worden opgenomen. Telefonische zijn wij bereikbaar op 072-5114809. Voor overige informatie kunt u terecht op de website. 

Wordt podotherapie vergoed?

Afhankelijk van de aanvullende verzekering komt podotherapie in aanmerking voor vergoeding. Dit verschilt per verzekeraar. Voor actuele vergoedingen zie www.podoalkmaar.nl of www.podotherapie.nl. Mocht u twijfelen dan kunt u altijd bellen met ons eigen secretariaat op 072-5114809. 

De podotherapeut is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten. De podotherapeut is een beschermde titel en geregistreerd bij de Wet-BIG.

Tarieven podotherapie

  • Eerste onderzoek € 70
  • Herhalingsonderzoek € 45
  • Steun- of therapiezolen vanaf € 110
  • Aanpassingen of reparaties € 50
  • Kleine aanpassing € 30 
  • Orthese vanaf € 25 
  • Tapen € 15
podoposturale therapie zolen maken podoposturale podoposturale zolen podoposturale therapie zolen

Voettypen en houding

Normale voet

Dit is de houding behorende bij een normale voet. Mensen met een dergelijke houding blijken minder kans op klachten te hebben. Een geringe asymmetrie in de houding is echter volkomen normaal. Zo heeft iedereen een specifiek standbeen en afzetbeen. Ook links- of rechtshandigheid is van invloed.

podoposturale therapeutisch normale voet

Holvoet

Hiernaast ziet u de houding behorende bij de holvoet. Holvoeten kenmerken zich door klauwtenen, overgevoelige voetzolen en een verhoogde spierspanning. Lage rug-, nek-, en voorvoetpijnen kunnen hieruit voortkomen. De klachten nemen toe bij rustsituaties (zoals staan, liggen en zitten) en nemen af bij bewegen..

Platvoet

De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. Hier is de bijbehorende naar achter hangende houding afgebeeld. Klachten aan de knie en lage rug, schedelhoofdpijn en vermoeidheidspijnen zijn vaak het gevolg. Meestal zijn doffe pijnen aanwezig die bij bewegen toenemen en in rust verminderen.