Lage rugpijn

Wat is lage rugpijn?

Het is een van de meest voorkomende klachten aan het menselijk lichaam. Pijn aan de onderrug. De klachten melden zich in de lage rug, hetgeen een uitstraling naar een of beide billen en benen kan geven. Het is vaak een zeurende pijn in de onderrug die toeneemt bij bepaalde houdingen. Lang zitten of staan geeft vaak meer klachten. De onderrug voelt vaak stijf aan. Gelukkig is pijn in de onderrug vaak niet ernstig en verdwijnt deze ook spontaan binnen 4 tot 6 weken. Wanneer de pijn langer aanhoudt of frequent terugkomt dan kunnen er verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.

Veel voorkomende oorzaken lage rugpijn

Er zijn verschillende oorzaken voor lage rugpijn. Deze kunnen we onderverdelen in specifieke en aspecifieke lage rugpijn. Onder specifieke rugpijn vallen een hernia, een tumor of een fractuur.

Aspecifieke lage rugpijn is pijn zonder een duidelijke oorzaak. 50-90% van de bevolking krijgt in zijn of haar leven hiermee te maken. Veel voorkomende oorzaken zijn inactiviteit, overgewicht, overbelasting, zwaar lichamelijk werk, stress of een verkeerde houding tijdens het lopen of staan.

 

Symptomen lage rugpijn

De klachten kunnen zich melden als een zeurende, stekende of branderige pijn. Deze pijn in de onderrug kan zich eventueel uitbreiden naar de nek of schouders of naar de billen. De pijn in de onderrug neemt vaak toe bij langer staan of bepaalde bewegingen. Deze symptomen hoeven helemaal geen ernstige oorzaak te hebben en verdwijnen vaak vanzelf binnen 4 tot 6 weken.

Neem wel contact op met de huisarts wanneer:

  • de pijn heel heftig is
  • er in het verleden een hernia is geweest
  • krachtsverlies in een been
  • incontinentie
  • er in het verleden kanker is vastgesteld
  • de klachten zijn ontstaan na een trauma

Inlegzolen en lage rugpijn?

Veel mensen hebben een (gedeeltelijk) staand beroep, waarbij de belasting redelijk hoog is op de onderrug. Als dit gecombineerd wordt met een scheefstand van het lichaam is de kans op klachten vele malen groter. Het is dan ook vaak wenselijk om het lichaam in balans te zetten, waarbij er een bepaalde synchroniciteit ontstaat tijdens het belasten. Kaarsrecht hoeft het lichaam niet te zijn, maar aangenaam recht is belangrijk. Hoe meer een lichaam in balans staat, hoe minder kans op lage rugklachten het geeft.

De werking van de zolen moet ervoor zorgen dat het lichaam weer in balans komt te staan. Als het lichaam uit balans staat en er gecompenseerd gaat worden, kan dit klachten veroorzaken. Als er bijvoorbeeld een beenlengteverschil is, dan zal het lichaam gaan proberen dit te compenseren door het ene of andere been iets korter te willen maken. Dit gebeurt om het bekken en de lage rug in balans te zetten. Echter, wanneer het ene been gaat compenseren, zal dit mogelijk een verwringing in het bekken opleveren. Deze compensatie kan klachten veroorzaken.

Als er een langer of korter been is, zal een van de corrigerende zolen verhoogd moeten worden om het lengteverschil te compenseren. Dit gebeurt echter stapsgewijs om het lichaam hier rustig aan te laten wennen. Het lichaam gaat zelf aangeven of er nog meer verhoogd mag en/of moet worden of niet. Als blijkt dat het lichaam goed staat en een corrigerende inlegzool geen meerwaarde zal hebben, wordt er ook geen inlegzool aangemeten.

Lees hier meer over beenlengteverschil.

Oefeningen voor lage rugpijn

Er zijn verschillende oefeningen die een verlichtend effect kunnen hebben op pijn in de onderrug.

  • Het bekken kantelen; ga op handen en knieën zitten. Maak de rug bol en vervolgens hol. Hiermee kantelt het bekken voor- en achterover. Vervolgens kun je ook je billen naar links en rechts bewegen alsof je aan het kwispelen bent. Dit geeft een zijwaartse buiging van de wervelkolom.
    Ga op de rug liggen, plat en met gestrekte benen. Maak vervolgens het ene been langer als het andere en wissel dit af. Ook dit geeft een zijwaartse buiging van de wervelkolom.
  • Blijf op de rug liggen. Trek beide knieën op en laat ze vervolgens langzaam naar links en rechts vallen. Hierbij draaien de wervels ten opzichte van elkaar in de wervelkolom.

Het is belangrijk dat alle oefeningen rustig worden uitgevoerd en geen stekende pijn mogen geven. Gevoeligheid mag dit wel geven. Het is voor pijn aan de onderrug namelijk essentieel dat er bewogen blijft worden. Beweging geeft namelijk de grootste kans op herstel. Herhaal de oefeningen een aantal keer.

Vaak is het zinvol om deze oefeningen dagelijks te herhalen bijvoorbeeld in de morgen en avond op bed.