Hielspoor
Wat is hielspoor?
Hielspoor is extra kalk vorming onder het hielbeen of in de aangrenzende peesplaat. De gangbare term in de maatschappij is dat er sprake is van een hielspoor, maar vaak blijkt er geen hielspoor aanwezig te zijn. Dan is er over het algemeen sprake van een ontstoken peesplaat (fasciitis plantaris).
Hoe ontstaat hielspoor?
Gedurende ons leven maken we allemaal extra kalk aan. Dit geeft bij de één problemen en bij de ander niet. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een hielspoor of peesplaat ontsteking. Een slechte voetstand, overbelasting, overgewicht en slecht schoeisel zijn de meest voorkomende oorzaken. Bij een slechte voetstand, overbelasting of overgewicht kunnen er kleine scheurtjes in de peesplaat ontstaan die een ontsteking tot gevolg kunnen hebben. Bij langdurige ontstekingsverschijnselen kan er nog eens extra kalk gevormd worden door het lichaam.
Wat zijn de symptomen van hielspoor?
De klachten uitten zich praktisch vergelijkbaar. De klachten bestaan uit startpijn in de morgen, de pijn zakt vervolgens iets af, maar zodra er te veel gedaan wordt nemen de klachten toe. In rust zijn er bijna geen klachten. Een vaak gehoord verschil is wel dat hielspoorklachten vaak constanter gedurende de dag aanwezig zijn. Om te onderzoeken of er sprake is van hielspoor of een ontstoken peesplaat wordt er echografisch onderzoek gedaan en kan de therapie hier mooi op aansluiten.
Hoe kan ik hielspoor behandelen?
Er zijn veel verschillende mogelijkheden die worden aangeraden om hielspoor klachten te behandelen. Er is in de wetenschappelijke literatuur niet één behandelmethode die alle hielspoorklachten kan behandelen. Dat maakt het behandelen hiervan soms ook heel lastig. Wat er wel in veel onderzoeken naar voren komt is dat een therapiezool met eventueel een uitsparing onder het pijnpunt verlichting geeft. Als ondersteuning voor de therapiezolen worden er wel vaak extra oefeningen, fysiotherapie of shockwave aangeraden. Wat wel opvalt is dat een hielspoor of peesplaatontsteking vaak gaat in combinatie met een scheefstaand bekken. Meer hierover in het artikel over bekkenscheefstand. Lees hier
Heeft u ook veel last hielspoor en wilt u hier vanaf? Maak eens een afspraak.
Hoe lang duren de klachten?
Dit varieert helaas heel sterk en ligt meestal tussen de 2 weken en 2 jaar. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe snel iemand actie onderneemt bij de eerste klachten. De klachten kunnen zo lang duren omdat de doorbloeding in dit gedeelte onder de voet zó slecht is dat er ook bijna geen herstel stoffen aangevoerd worden. Gedoseerd bewegen is dus ook absoluut belangrijk om de doorbloeding te activeren. Vandaar ook aanvullende oefeningen en eventueel extra andere therapie. De klachten gaan echter in bijna alle gevallen over.
Lees hier ook onze wetenschappelijke publicatie over hielspoor. Publicatie hielspoor