Tips voor het dragen van de zolen
- De zolen moeten in de schoenen op een vlakke ondergrond liggen. Dat kan betekenen dat u de oorspronkelijke zool moet verwijderen. Mocht u daardoor te veel ruimte krijgen in de schoen dan kunt u onder het therapeutische zooltje een badstof zooltje leggen, wat u bij iedere schoenmaker kunt kopen. De zolen goed aansluiten tegen de hak.
- U moet de letter van L(inks) of R(echts) kunnen zien als de zooltjes in de schoenen liggen.
- Mochten de zooltjes een beetje naar voren schuiven tijdens het dragen dan kunt u dubbelzijdig klittenband onder de hak van de zolen en in de schoenen plakken.
- Als het goed loopt mag u de zolen de hele dag dragen. Moet u echter wennen aan de zolen dan kunt u de draagtijd iedere dag telkens met bijvoorbeeld een uur verhogen.
- Aan het einde van de dag de zolen rechtop zetten in de schoenen zodat ze kunnen luchten. U kunt het leer van de zolen niet behandelen met een of ander middel. Ook de zolen niet met water afnemen.
- U kunt wat spierpijn krijgen in de voeten, (onder)benen en rug. Dit mag hooguit twee tot drie weken duren en nooit ontaarden in pijn. Pijn is een teken dat er iets niet goed gaat en u tijdelijk moet stoppen met het dragen van de zolen. U kunt dan het beste direct een afspraak maken voor eerdere controle.
- Het zolenplan is een stappenplan: in principe zijn er twee vervolgconsulten nodig met telkens een tussentijd van twee maanden om te komen tot ‘de definitieve zool’. In twee of drie stappen worden de noodzakelijke veranderingen in de zolen aangebracht. De totale correctie in één keer toepassen is voor het lichaam vaak een te sterke prikkel.
- Als podoposturaal therapeuten bekijken wij de hele houding van voeten tot en met hoofd. Ook de stand van het bekken wordt altijd bekeken. Houdt u er rekening mee dat u in ondergoed op de podoscoop komt te staan.
Meerdere paren zolen bestellen
Veel patiënten vinden het prettig om –als eenmaal de definitieve zool bekend is- een of twee extra paar zolen te bestellen. U hoeft dan niet steeds uw zolen te verwisselen als u meerdere paren schoenen gebruikt.
Sportzolen
De zolen die u meekrijgt na het eerste onderzoek zijn zogenaamde ADL-zolen, dat wil zeggen geschikt voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. De zolen zijn dus niet bedoeld voor lange wandelingen of voor het sporten. Als uw definitieve zolen bekend zijn –meestal dus na het derde bezoek- kunt u in overleg met uw therapeut sportzolen laten aanmeten. Dit zijn altijd hele zolen, welke passend gemaakt worden in uw wandel- of sportschoenen. Deze sportzolen vervangen dus de zolen die al in uw sportschoenen zaten en bevatten dezelfde corrigerende elementen als uw ADL zolen maar worden afgedekt met een stevige, zachte laag ter schokdemping. Tevens wordt er een velours afdeklaag gebruikt in plaats van het gebruikelijke leer bij de ADL zool. Leer is vaak te glad voor sportbeoefening; velours is stugger en geeft de voeten meer grip op de zolen.