20 augustus, 2019

Is podoposturale therapie “Evidenced Based”?

Jan Willem Kramer

Podotherapeut, Registerpodoloog, podoposturaal therapeut, fysiotherapeut, MSU echografist

Podologie en Podoposturale worden al veertig jaar erkend als "Practice Based" therapieën. Helaas worden ze nog niet erkend als "Evidenced Based". Podocentrum Alkmaar doet hard zijn best dit wel voor elkaar te krijgen.

Is podoposturale therapie “Evidenced Based”?

Podocentrum Alkmaar is een praktijk waar zowel Podologie, als Podoposturale therapie wordt toegepast.

Podologie is een therapie die zich vooral richt op voetklachten en daar worden onder meer drukontlastende of ondersteunende zolen voor aangemeten.

Podoposturale therapie is een therapie die zich vooral richt op de totale houding.

Een standsverandering van de voeten is terug te vinden in de houding en andersom, een standsverandering van het lichaam kun je terugvinden in de voetstand.

Behandeling hiervan gebeurt door middel van millimeter dunne, activerende therapiezolen.

Activerende zolen, want prikkeling van bepaalde voetspieren zorgt ervoor dat de voet anders komt te staan, met als gevolg een verandering van beenstand, bekkenstand en een verandering van de stand van de wervelkolom. Zie hiervoor verder de publicaties op deze site.

Deze therapie wordt al veertig jaar toegepast in Nederland en kun je daarom ‘Practice Based‘ noemen.

Om deze therapie ‘Evidenced Based’ te krijgen hebben we vanaf 2014 een vijftigtal patiënten gevolgd gedurende anderhalf jaar.

Controle van deze therapie werd uitgevoerd door middel van een aantal vragenlijsten.

Na afloop hebben we drie studenten van de faculteit bewegingswetenschap van de Vrije Universiteit van Amsterdam gevraagd een en ander te analyseren.

Het totale onderzoek is begeleid door Dr. Adri Apeldoorn, fysiotherapeut en epidemioloog, verbonden aan de noordwest Ziekenhuisgroep en Judith Bosmans, assistent professor bij de faculteit van gezondheidswetenschappen.

De artikelen die de dames Saskia Wijlhuizen, Annet Zevenbergen en Angelique van Kippersluis hierover gemaakt hebben zijn hieronder te raadplegen.

1       Scriptie Saskia Wijlhuizen

2       Scriptie Annet Zevenbergen

3       Scriptie Angelique van Kippersluis

Daarnaast heeft Jan Willem Kramer op het laatste congres uitleg gegeven over het wetenschappelijk onderzoek, zie hieronder zijn presentatie.

Klik hier om de presentatie van Jan Willem Kramer te bekijken.