15 november, 2015

Sporttape bij behandeling van hielspoor en andere voetklachten

Jan Willem Kramer

Podotherapeut, Registerpodoloog, podoposturaal therapeut, fysiotherapeut, MSU echografist

Hielspoor tapen

Sporttape bij behandeling van hielspoor en andere voetklachten

Podocentrum Alkmaar heeft een gemakkelijk stappenplan ontwikkeld om hielspoor te tapen. Lees en bekijk hieronder de stappen die nodig zijn voor het intapen van hielspoor.

Stap 1

Zorg dat de voet vetvrij is en dat er geen wondjes zijn.

Stap 2

Breng de voet in 90 graden en plak de eerste strook dwars over de bal van de voorvoet (MTP gewrichten). Het is belangrijk dat er geen plooien zitten in de tape onder de voet. Deze strook noemen we een anker.

foto 1

Stap 3

Breng de voet in 90 graden. Plak vanaf het anker een lengte strook tot voorbij de hiel en wrijf de tape aan. Ook hier mogen geen plooien ontstaan.

foto 2

Stap 4

Idem als 3 alleen vlak naast de net aangebrachte strook plakken.

foto 3

Stap 5

Idem als 3 en 4 zodat er als het ware een waaier van tape onder de voet is aangebracht.

foto 4

Stap 6

Breng een strook tape over het anker opnieuw aan om de beginpunten van de tape af te plakken. Dit doen we om er voor te zorgen dat de tape niet snel loslaat.

foto 5

Stap 7

De voet houden we in 90 graden en we gaan dakpansgewijs vanaf het anker tot de hiel de voet afplakken. Belangrijk is ook hier dat er geen plooien in de tape zitten onder de voet.

tapen

Stap 8

De voet blijft in 90 graden en we gaan de uiteinden aan de bovenzijde van de voet afplakken. Dit doen we rondom, zodat alle tape goed blijft zitten.

tapen1

Stap 9

Als laatste plakken we de uiteinden aan elkaar op de wreef. Dit gebeurt met elastische tape (cure tape). Als de voet namelijk gaat uitzetten dan wordt hij niet ingeklemd.

foto 13