Heupklachten

Wat verstaan we onder pijn in de heup?

Onder pijn in de heup verstaan we klachten in de lies of aan de buitenzijde van de heup. De klacht is in veel gevallen langzaam ontstaan en heeft geen trauma als oorzaak. Het heupgewricht zit in de liesregio. Wanneer er dus pijn vanuit het heupgewricht veroorzaakt wordt, dan meldt zich dit (bijna) altijd in de lies. Echter, in de praktijk ervaren ook veel mensen juist pijn aan de zijkant van de heup. Dit ligt dan vaak niet aan het heupgewricht, maar heeft een andere oorzaak. Dit zou bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking of een frictiesyndroom van de peesplaat kunnen zijn.

Mogelijke oorzaken van pijn in de heup?

Een mogelijke oorzaak van de klachten kan vaak teruggevonden worden in een verkeerde houding. Wanneer het lichaam asymmetrisch belast wordt, dan kunnen dit soort klachten makkelijk ontstaan.
Als we jong zijn, kan ons lichaam makkelijk compenseren. Naarmate we ouder worden, worden we stugger en kunnen we dezelfde compensaties moeilijker verwerken. Het lichaam gaat protesteren en er gaan klachten ontstaan. Als het bekken scheef staat, zal het lichaam proberen dit te compenseren. Doordat we compenseren, komt het bekken vaak in een torsie te staan. Hierdoor is het mogelijk dat klachten aan de heup ontstaan.

Artrose of slijtage van de heup?

Artrose (slijtage) is een proces dat bij iedereen gebeurt. Naarmate we ouder worden, zal elk gewricht dat gebruikt wordt, slijten. We staan en belasten altijd op een bepaalde manier, waardoor elk gewricht ook op een bepaalde manier zal slijten. Echter, in de praktijk zijn we vaak te jong voor het plaatsen van een nieuwe heup. In dat geval kan het zeker zinvol zijn om te kijken of er met een mogelijke corrigerende stand van de heup, de klachten kunnen worden verminderd. Hierbij kunnen corrigerende inlegzolen vaak een gunstig effect hebben.

Slijmbeursontsteking van de heup?

Een slijmbeursontsteking geeft duidelijk andere klachten dan bijvoorbeeld slijtage. Een kenmerkende klacht van een slijmbeursontsteking is een stekende pijn aan de buitenzijde van heup. Dit meldt zich vaak bij liggen op de zij of bij lang staan en/of lopen. Omdat er een bepaalde druk ontstaat op de bursa, kan deze gaan ontsteken. Dit gebeurt vaak aan één kant. Om een mogelijke oorzaak te vinden, is het belangrijk goed na te kijken hoe iemand staat en loopt. Wanneer iemand scheef staat, zal de belasting tussen links en rechts dusdanig kunnen verschillen, dat dit een mogelijke oorzaak vormt. Wanneer we ons lichaam te scheef of asymmetrisch belasten, kan dit dus verschillende klachten veroorzaken.

Beenlengteverschil en pijn aan de heup?

Als er sprake is van een korter of langer been, dan zal het lichaam gaan proberen dit te compenseren. Het verkorten van het lange been is vaak een logisch gevolg. Omdat het been verkort wordt, zakken de voet en enkel vaak naar binnen. Hierdoor zullen het onder- en bovenbeen naar binnen draaien. Als het bovenbeen naar binnen draait, zal er harder worden getrokken aan de bil- en heupspieren. Hierbij kan men een chronische heuppijn ontwikkelen.

We staan en belasten meer op de zijde waarvan het been korter is. Hierdoor hangen we in de peesplaat aan de buitenzijde van heup. Als dit gebeurt, kan er een irritatie ontstaan met pijn aan de heup tot gevolg.

Lees hier meer over beenlengteverschil.

Platvoeten en pijn aan de heup?

Pijn aan de heup zien we vaker bij mensen met platvoeten of bij enkels die erg naar binnen staan. Bij mensen met platvoeten zakken de enkels naar binnen. Hierdoor zal het onder- en bovenbeen ook naar binnen draaien. Als gevolg hiervan zal het heupgewricht ook naar binnen draaien. Dit kan pijn in de lies veroorzaken, of pijn aan de zijkant van de heup.

Bekijk hier een video over platvoeten.

Kunnen inlegzolen helpen bij pijn aan de heup?

Inlegzolen kunnen een gunstig effect hebben bij mensen met pijn aan de heup. Het optimaliseren van de stand en houding geeft in veel gevallen verlichting, of zorgt voor verdwijning van de klachten. Het is van essentieel belang de houding goed te beoordelen om op die manier de houding te optimaliseren.

Voor meer informatie over (aangeboren) heupafwijkingen verwijzen wij u graag naar de website van Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen. www.heupafwijkingen.nl